Propel

Propellen kan flyve højt når den trækkes igang med en snor, (den kan også laves så den sættes igang mellem hænderne, så bruges der tyndere rundstok, 5 mm (anvisning findes i børnenes snittebog)).

Der kræves en vis snitteerfaring, da propellen skal snittes tynd så den ikke vejer så meget.

Propellen skal have en hvis bredde, så der noget der kan tage fat i luften, lindetræ er fint at bruge, det er let at snitte i og vejer ikke så meget, men andre træsorter kan også bruges, træet kan være friskt eller tørt.

musespil-002Der skal bruges:

Træ til propel, dimention f.eks. 1 x 4 x 16 cm.

Et stykke 8 mm rundstok, længde ca. 16 cm.

Træ til håndtag, dimention f.eks. 2,5 x 4 x 18 cm.

Snor, gerne nylon, diameter f.eks. 2 mm.

Forskellige bor, 24 mm, 8 mm(7,5 mm), 9,5 mm og 3,5 eller 4 mm.

musespil-007musespil-010Propellen snittes skrå på halvdelen f.eks. til venstre, det gøres den også i den anden halvdel, så de de to flader vipper modsat hinanden, det samme gøres på den anden side af træstykket. Bor et 7,5 eller 8 mm hul midt i propellen, sæt rundstokken i hullet. Nu skal der findes ud af om der er balance, rundstokken holdes løst i hånden eller over en bordkant for at se om propellen er tungere i en ende eller en side, der snittes så af i den tunge ende for at få balance.

 

 

 

Holderen: Bor et ca. 24 mm hul i enden og et ca. 9,5 mm hul som går skråt igennem det store hul, se foto. Det er vigtigt at det er boret skråt, for at undgå at propellen kan flyve ned og ramme hånden, se senere. Holderen snittet til så den får et håndtag.

Der bores et 3,5 eller 4 mm hul i rundstokken lidt oppe i den ene ende.

Så er det tid til at prøve propellen, det foregår udenfor og et sted hvorman ikke risikerer at propellen havner hvor man ikke kan nå den, et træ eller et tag. Propellen sættes i holderen så håndtaget vender nedad, snoren sættes ind i hullet i rundstokken og propellen drejes rundt så snoren vikles rundt om rundstokken, det er vigtigt at dreje den rigtige vej så propellen flyver op og ikke ned. Så et det bare at trække i snoren.

Propellen kan flakse hvis der ikke er balance, hvis den er for tyk, kan det  knibe med at komme højt op. lad være med at skyde mod nogen da propellen kan slå rigtigt hårdt, derfor er håndtaget også lavet så hånden ikke bliver ramt, hvis snoren er snoet op den forkerte vej.

Skriv et svar