Category Archives: Hyldefløjte

Hyldefløjte

hyldeflf8jteHyld har den fordel når der skal laves en fløjte, at den kan have så meget marv at man ikke behøver at bore et hul for at lave den hul inden i. Denne snitteide er fra “politikens store drengebog”, se omtale under bøger.

Du skal bruge:
Hyldegren, tykkelse f.eks. 1, 5 – 2,5 cm, længde f.eks. 10 – 25 cm.
Der er forskel på hvor meget marv der er i hyldegrene, nogle har ikke så meget, 8 – 10 mm marv diameter er fint. Et lille gren-træstykke til prop, samme diameter som marven.

Sådan gør du:
Snit barken af. Pres marven ud med en pind eller et stykke rundstok. Lav lydhullet cirka 1,5 cm fra kanten saves lige ned til hulrummet, nede fra snittes skråt, så der kommer en skarp kant der kan spalte luften. Sæt et lille stykke træ (en prop) ind til hvor lydhullet starter, der skal være snittet noget af, så det er fladt foroven hvor luften pustes ind.

Hvis den ikke vil fløjte, kan det være der er flosset omkring lydhullet. Det kan også være at det er nødvendigt at gøre noget ved proppen, så der kan komme mere eller mindre luft ind.Tit kan det være nødvendigt, at holde for hullet i enden, for at den kan fløjte.
Man kan bore et par huller, så fløjten måske kan spille forskellige toner, men det er ikke sikkert det lykkedes.

 

Hvis du har spørgsmål, kan du evt. sende en mail på egholm7@gmail.com